AhLaN WaSaHLaN

~~TaPaK KaKi DiNaSor~~

Saturday, 9 July 2011

~~Oh CiNTa HaTiKu~~CoKLaT~~

Views
Hohohoho...still alive in de house...
Monink oll’...senyum xperlu kata ape2...hehe..
Okeh...still suke corat coret sal kesihatan...
Xtahu npe..but i like it!!
Law pagi2 gne..kite breakfast mam coklat...
Mesti sedap an2..nyum2..hehe
So korang mesti dah leh agak an2..
Entry pagi ni dah tentu2 sal coklat...
Hmmm...law tym kecik2 dulu..
Pantang masuk kedai ane2...mesti gile2 monyet nk coklat..
Law xpat mesti meraung2 t da alek umah..hihi..kenangan woo..
Tapi yg pasti...coklat ini banyak kebaikannye..
Dri segi kesihatan...kecantikan..n ghairah orang dewasa??!!
Sometym coklat ni dijadikan perlambangan dalam percintaan..
So mesti korang tertanya2 ape kandungan zat dalam coklat an2..
Sama ada coklat ni sihat atau sebaliknye??
So law nk tahu..kna la bc entry ni smpai hbis...


COKLAT UNTUK KESIHATAN

Menurut tesis yg still wat..ehem2..kandungan dalam coklat mengandungi lebih kurang 70% kebaikan 4 kte nye kesihatan au. Coz coklat kaya dgn kndungan antioksida iaitu fenol dan flavanoid. Korang tertnya2 x kebaikan antioksida ni?? Antioksida dalam coklat ni 3 kali lbh bnyk berbanding teh hijau yg kite anggap lagi baik dlm mnjga kesihatan dalaman bdn kite.. so coklat ni mmg sesuai dijadikan minuman kesihatan kita..fenol pula mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam darah sehingga mampu mengurangkan risiko sakit jantung..mampu mencengah kanser dan strok dan juga terhindar darpada darah tinggi. Kandungan lemak dlm coklat 2 bermutu tinggi dan bebas kolestrol. Ia tdk menyumbat pembuluh darah..WOW!!!pasti dlm hati korang2 sume terkejut an2..b4 dis kite sllu pk coklat ni leh menggemukkan n bnyk effect kat bdn kite..hehe...lom hbis ag...


COKLAT UNTUK GHAIRAH SEKS

Woah!!statement brane mati..ngeh2.. alasan mengapa public suke kasi coklat kat org tersyg coz coklat sering dianggap sbg mknan cinta.. mungkin ini krn tekstur yg lembut dan mudah larut secara perlahan saat dikulum dalam mulut.. memberikan kesan sensual bagi yg memakannya.. law korang nk tahu jga coklat ni mampu memberikan kesan yg nyaman, relaks, dan dapat meningkatkan ghairah seksual...


COKLAT MENENANGKAN

Rasa tenang yg timbul setelah mam coklat ni bukan sekadar perasaan shj au..malah coklat yg mengandungi ratusan zat yg memungkinkan terjadinya reaksi kimia dlm otak!! Zat2 dlm coklat ni akan meransang aktifnye serotonin di otak sehingga mengembalikan perasaan tenang kepada si pemakan coklat.. zat theobromine yg bnyk terdpt dlm coklat mampu mensimulasikan jaringan saraf dan jantung sehingga mampu membuatkan kamu terjaga dan bersemangat!! Kesan ni leh dpt dari kafein pd kopi atau teh..mamfaat lain mampu meredakan batuk...seyes berkesan still da try amal sepanjang still batuk2 dimlm hari..paginye still bgn ng ceria..tanpa lagi gangguan!!!



COKLAT UNTUK KECANTIKAN

Teruja xbca!!bile sebut sal kecantikan ni..mesti gurl2 kat sna obses sgt an2.. kandungan antioksida dalam coklat ni dapat mencegah penuaan awal..dat y lah jika kini wujud suda kaedah baru dlm dunia kecantikan iaitu lulur coklat..pernah wat x??lulur coklat ni leh wat sendri je..korang beli coklat masakan..panaskan dia smpai cair..n then b4 korang mandi korang lulurkan pada bdn..coklat ni baik untuk kesihatan kulit..


COKLAT BIBITKAN RASA CINTA

Coklat ni juga mengandungi phenylethylamine yg berfungsi sbg penyerapan dalam otak dan menghasilkan dopamine yg akan menyebabkan perasaan gembira..meningkatkan rasa tertarik.. dan dapat menimbulkan perasaan jatuh cinta..dat y lah coklat ni dijadikan lambang percintaan..ngeh2..nk tahu kebenarannye cubalah!!


KAYA VITAMIN

Coklat ni mengandungi vitamin A, B1, C, dan vitaminD dan E..selain itu, coklat mengandungi zat besi, kalium, dan kalsium. Koko pula terdapat magnesium semulajadi yg tinggi. Ok law kurang magnesium lam bdn korang mungkin akan menghidap hipertansi, penyakit jantung, diabetis, sakit sendi, dan mslh bulanan  wanita iatu pra menstuasi(haid)PMS . So law korang susah haid korang leh slalu mam coklat n then kadar progesteron korang pun meningkat laaa..so leh kurangkn kesan negatif dri PMS..


So korang leh buat keputusan sendiri..
Sme ada nk kurangkan xtiviti korang mam coklat..
Takut gemuk or..
Korang nk menikmati sendri coklat tiap2 masa mcm still ngah wat skank...
Mari kite berbueno!!!
AdiosssJ
www.tips-fb.com

2 comments:

Miss Y and Her World said...[Reply]

saya juga adalah pencinta coklat. dan yang pasti, coklat adalah salah satu makanan penentang kedutan. great!!

Teguran Ikhlas Dari Seorang Lelaki Untuk Wanitanya

Still alive said...[Reply]

@Miss Y and Her Worldyess!!!so kite kna mam coklat tnpa henti..ada bran??hehe

Post a Comment

Da baca..harap bole bg seciput komen.. =p ~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...